Koronavirus ja saamelaiset

Olen viime aikoina seurannut entistä kiihkeämpiä muotoja saanutta keskustelua, jossa saamelaiset syyttävät kaikesta mahdollisesta Suomen valtiota ja ylipäätään suomalaisia saamelaisten sorrosta ja huonosta kohtelusta. Suurella mielenkiinnolla olen myös odottanut, jatkuuko sama linja keskustelussa nyt kaikkia maailman ihmisiä uhkaavasta koronaviruskriisistä. Aletaanko kohta puhua siitä että sekin on muiden kuin saamelaisten syytä. Ilmastonmuutoshan on jo saanut tuomionsa, lieventävinä asianhaaroina ei ole edes nähty sitä, että saamelaiset ajaessaan bensaa surutta hörppivillä autoilla, kelkoilla, mönkijöillä ja perämoottoreilla ovat itse edistämässä ilmastonmuutosta. Onko tässä logiikassa mitään järkeä enää - eikö saamelaisilla itsellään ole mitään arpaa tässä? Me saamelaiset ovat kuitenkin osanottajia emmekä pelkkiä passiivisia uhreja tai sivusta seuraajia.

Tällaistako on tänään maailman suurten tapahtumien valtavirta: Lähi-idässä taistellaan, sotakentillä, valtiot uhkailevat toisiaan ja käyvät pitkittyneitä hybridisotia. USA:ssa ja monissa muissa valtioissa kuohuu. Korona ja monet muut asiat kuten valtion velkaantuminen kaatuvat täällä Suomessakin päällemme. Koronan aiheuttamasta uhkasta täällä silti eletään melkein kuin ennenkin, jutellaan touhukkaasti puolueiden kannatuslukemia mittaavista kehitystrendeistä, valtiovarainministeri Kulmunin erosta, valtion velan kasvusta, yritystuista, iltapäivälehdissä kerrotaan koronan aiheuttamista seksin puutostiloista. Monet ovat joutuneet taloudellisiin vaikeuksiin, menettäneet kotinsa, hylänneet morsiamensa, avioerojen määrä on kasvanut ja mielenterveysongelmat lisääntyneet. Trumpin ja Bolsonaron tapaiset johtajat heittävät kansojen kohtalosta kuoleman arpaa, viikatteen niittäessä pahasti myös heidän maittensa alkuperäiskansoja.

Entäpä saamelaiset, mikä siis neuvoksi? Kenen tai keiden kanssa pitäisi liittoutua? Onko meillä käsissämme nykyisen kriisin ratkaisemiksi paremmat eväät kuin muilla? Toistaiseksi saamelaiset ovat suostuneet noudattamaan koronaviruksen leviämiseksi annettuja ohjeita vastalauseitta. Ymmärtävätkö saamelaiset, että globaalit toimenpiteet viruksen leviämisen ehkäisemiseksi suojelevat myös heitä, kuten kaikkia muitakin ihmisiä? Olisiko jossakin taustalla muistitieto siitä miten espanjantauti korjasi satoaan myös pohjoisessa Suomessa, erityisesti Inarissa.

Koronaviruksen tarttumisessa sen enempää kuin sen leviämisen rajoittamisessa ei jaeta saamelaisille etuoikeuksia, eikä YK:n ihmisoikeuskomitealla ole mandaattia myöntää saamelaisille erivapauksia sillä perusteella, että he ovat Suomen ainoa alkuperäiskansa. Koronaviruksen opetus on siinä, että sen leviämistä ehkäisevät toimet koskevat kaikkia ihmisiä. Ehkä saamelaisillekin vihdoinkin selviää, ettei maailma ei ole pelkästään luotu heitä varten.