Portit auki

”Portit auki” kirja on kertomus minusta ja minun lähipiirin ihmisistä, sukulaisista ja inarinsaamelaisista. Olen vuosien varrella saanut tavata ja haastatella ihmisiä, jotka ovat inarinsaamelaisia kalastajia ja poromiehiä. Samoin olen ollut paljon tekemisissä Inariin muuttaneiden porosaamelaisten jälkeläisten kanssa. Kirja ” Portit auki ”on syntynyt monien vuosien tuloksena. Olen saanut tavata lukuisia aikalaisia, kuunnellut suomalaisia ja saamelaisia legendoja, jotka ovat olleet omakohtaisesti tekemisessä vanhempieni Uula Westin ja Magga Kitin kanssa. Olen kerännyt tarinoita ja käsityksiä mahdollisimman vanhoilta ja vanhempien lähellä asuvilta ihmisiltä. Ennen kaikkea olen kerännyt itse kunkin kokemia tapahtumia ja kuulemia kertomuksia.

-kirjan kansi

Tarina alkaa siitä hetkestä jolloin synnyin 17.1.1943. Elämäni jatkuu lapsuuden koti Ronkajärvellä, jatkuu evakkomatkaan Pohjanmaalle, sieltä Lapin sodan jälkeen  takaisin Inariin ja edelleen otto pojaksi Suomen ja Norjan rajalla sijaitsevaan Angelin erämaakylään.

Kaikki henkilöt kirjassa esiintyvät omilla nimillään. Toivon, että kukaan ei lukemastaan pahastu. Kiitän sydämellisesti ihmisiä, jotka ovat myötävaikuttaneet tämän kirja syntyyn. Erityisesti haluan mainita toimittaja Esko Rannan, joka on innostanut ja avustanut työtäni monin eri tavoin. Tapasin Eskon ensimmäisen kerra 1960- luvun loppupuolella Rovaniemellä. Poronhoidon muuttumisesta olen saanut paljon tietoa Kaapin Jounilta, Iisakki Paadarilta, Matti Wallelta ja, Iisakki Näkkäläjärveltä.

Synnyin tähän maailmaan orpona ja ilman isän tukea, mutta sain nauttia äidin rakkaudesta. Minulla olisi ollut mahdollista olla kairojen kasvattama poromiehen alku. Aluksi tietysti pororenkinä, mutta näin, että se tie suurempien tokkien omistajaksi olisi ollut minulle liian vaativa. Minun kasvu prosessiin kuului maailman laajentuminen; työmatka Neuvostoliiton puolella asuneitten kolttien entisille maille. Sen jälkeen matka jatkui Saksaan. Varusmiepalveluksen jälkeen alkoi tutustuminen työtehtävien kautta inarinsaamelaisiin ja Inariin. Työ tapahtui nyt Inarin metsissä, kalastusmestarina,poroissa ja tuntureilla. Pitkän työn tuloksena on syntynyt tosiasioihin pitäytyvä dokumentti tarina ”Portit auki".

kirjamessut
Kuva kirjamessuilta, kuvassa keskellä kirjna toimittanut Esko Ranta